lauantai 19. helmikuuta 2011

Kiuas hakusessa

Yksi miehen ehdottomista vaatimuksista uuden kodin varusteluun on puulämmitteinen kiuas. Itselleni asia ei ole yhtä tärkeä mutta onhan siinä tulen loimussa ja rätinässä ihan oma tunnelmansa sähkösaunaan verrattuna. Suunnitteluun lisähormi tuo tietysti oman haasteensa ja lisäksi pohjaa piirrettäessä pitää olla kiukaan tyyppi selvillä jotta tiedetään tarvittavat turvaetäisyydet. Lupasimme arkkitehdeille tutkivamme asiaa ennen seuraavaa tapaamista joten tänään oli aika suunnata kiukaita katsomaan.

Nykyisessä asunnossamme on Iki-kiukaan pilarimalli. Toimivuuden lisäksi meillä aina kiinnitetään huomiota kaiken ulkonäköön eivätkä Ikin puuversiot mielestämme ole ollenkaan yhtä hyvännäköisiä kuin sähköiset. Puukiukaissa valinnanvara on muutenkin pienempi, tulipesä kun rajoittaa muotoilua enemmän kuin sähkövastusten sijoittaminen. Muistin kuitenkin joskus aiemmin ponganneeni rautakaupasta silmäämiellyttävän kiukaan ja pienellä surffailulla selvisi kyseessä olevan Helon Rocher Wood.

Helo Rocher Wood,  ~1200 €
 Kävimme katsomassa Rocher Woodia Tammiston Helo Centerissä. Olisimme halunneet lisätietoa mm. suojaetäisyyksistä (jotka eristämättömästä piipusta puupintaan ovat peräti metrin) ja nähdä miltä se eristämätön tai eristetty piippu näyttää. Paikalla ollut myyjä oli kuitenkin varsin kokematon joten lupasi että kollegat ottavat yhteyttä myöhemmin. Oli hyvä nähdä kiuas ihan livenä kuitenkin koska tarkemmin katsottuna se alkoi vaikuttaa varsin massiiviselta saunan suunniteltuun kokoon nähden (8-10 kuutiota). Kuvassa kiuas näyttää selvästi kapeammalta kuin luonnossa, halkaisija tuossa on yli puoli metriä. Myöskään lähes 1200 euron hinta ei aiheuta varsinaisia riemunkiljahduksia.

Olen nyt innolla selaillut mukaansaatuja esitteitä. Helon Kastor-puukiukaista malli KO-20 näyttää melko hyvältä mutta ainakin kuvien perusteella KS-12 on oikein kiva myös, en osaa päättää kummasta pidän enemmän. Hinnaltaan jälkimmäinen olisi yli puolet halvempi, pitäisi nähdä nuo vierekkäin mutta ainakaan kuvista en keksi miksi haluaisin ehdottomasti tuon kallimman mallin. Onhan tuo toki linjakkaampi kuvien perusteella mutta Rocherista jo huomattiin että luonnossa nuo pitää nähdä oikeat päätelmät tehdäkseen. KS-12 on 10 senttiä kapeampi ja 30 senttiä matalampi kuin KO-20 joten ao. kuvista ei pysty mittasuhteista paljon päättelemään.


Kastor KO-20, ~1100 €

Kastor KS-12, ~450 €

Muilta merkeiltä en vielä ole löytänyt erityisen kivoja puukiukaita, esimerkiksi muutamalla tutulla oleva Harvia Legend ei ole ihan sitä mitä haluaisimme. Vihjeitä otetaan vastaan, samoin kuin kokemuksia näistä mietityistä kiukaista!

2 kommenttia:

Hei me rakennetaan kirjoitti...

Moikka!

Meillä puukiuas oli ihan ehdoton. Mutta sitten:
a) laatu pitäisi olla hyvä, ettei pala heti puhki b) kunnon löyly pitäisi olla c) lämmitysaika kuitenkin mielellään se 45min tai max tunti viisitoista.

Tuosta Harvia Legendistä (muistaakseni, tai joku tosi samannäköinen se oli) kuulin, että tosi hidas lämmittää. Tuo kivikasa ei tahdo lämmitä millään. Sitten se jäähtyykin hitaasti eli kesällä lämmittää kotia kivasti :/

Tsemiä pohdintaan. Puukiuas vaan sinne eikö?

tv. Hei me rakennetaan-bloggari

Anni kirjoitti...

Meillä on sama juttu tuon Ikin kanssa nykyisessä, lämmitys kestää ja kesäisin jäähtyminen myös.

Tää taitaa olla pohdinnoista pienimpiä, pääasia että sinne joku asiallinen kiuas saadaan :)