torstai 12. toukokuuta 2011

Talotoimittajia

Tarjouspyynnöt lähetettyämme jäimme innokkaina odottamaan vastauksia. Muutamat talotoimittajat vastasivatkin nopeasti, toisista ei koskaan kuulunut mitään. Jotkut ilmoittivat että talomme rakenteet eivät sovellu heidän elementtijärjestelmäänsä, jotkut kyselivät mitä tehdään kun noin suuria ikkunoita ei ole olemassakaan... Tilastojen valossa:

  • Tarjous lähetettiin 14 talotoimittajalle
  • Neljä toimittajaa ilmoitti että eivät pysty tekemään rakenteen takia
  • Yksi ehdotti niin radikaaleja muutoksia ikkunoihin ettemme halunneet niitä tehdä
  • Yksi ilmoitti että suunniteltu ikkunoiden välinen nurkkarakenne on niin huono että sitä tuskin yksikään toimittaja suostuu tekemään
  • Yksi kysyi lisäaikaa muttei vielä viikon kuluttua ole vastannut kysymykseen milloin pystyisi tarjouksen tekemään
  • Kolme jätti tarjouksen ajallaan
  • Yksi pyysi päivän lisäaikaa ja jätti tarjouksen sovittuna päivänä
  • Yksi jätti tarjouksen seuraavalla viikolla puhelinsoiton jälkeen
  • Kolmesta toimittajasta ei koskaan kuulunut pihaustakaan
  • Kaksi tarjouksista on muita kalliimpia, kaksi keskihintaa ja yksi halvempi

Ensi viikkoon mennessä mestarimme tarkistaa tarjousten sisällöt ja sen jälkeen katsotaan eteenpäin. Luultavasti kalleimmat tippuvat pois mikäli tarjouksista ei löydy jotain ratkaisevia eroja näiden hyväksi, ainakaan maallikon näkökulmasta ei niitä ollut.

Yhden toimittajan kanssa keskustellaan vielä siitä pystyvätkö toteuttamaan esimerkiksi kattokulman (1:6) piirustuksen mukaisesti, ensimmäisessä ehdotuksessa kulma oli 1:4 joka muuttaisi rakennuksen ulkonäköä aivan liikaa. Talotoimittajasta riippumatta eteläsivun suuret ikkunat (240 x 240) muodostunevat ongelmaksi, saa nähdä saako noin isoja ikkunoita mistään ja jos saa niin ovatko maailman kalleimmat... Kakkosratkaisu olisi tehdä jokainen ikkuna kahdella ruudulla, 170 x 240 ja 70 x 240 vierekkäin.

Yllättävän monimutkaista on yhden talon ostaminen, oiskohan päässyt helpommalla Älvsbytalon kanssa... No olisi mutta kun ei me sellaista haluta! Eikä tämä varmasti ole ainoa monimutkaiselta tuntuva asia tässä projektissa, onhan se hyvä että totuus valkenee heti alkuunsa.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Samansuuntaisia kokemuksia meilläkin. Jätimme myös 14 tarjouspyyntöä ja saimme 14 hylkäystä. Lopputulemana rakennutamme paikan päällä pitkästä ja kumppanina on yksi rakennusliike joka tekee sitten kaiken.

Ilmeisesti kun on omat piirrustukset, koetaan se talotoimittajien puolelta niin vaikeaksi, että ei maksa vaivaa koska niitä talokirjatalojakin menee kaupaksi vähemmällä vaivalla.

Unknown kirjoitti...

Aika jännä, että arkkitehti sitten on piirtänyt semmoset ikkunat, mitä ei muka ole olemassa... Sanoiko se missään vaiheessa että ikkunoiden koko voi muodostua ongelmaksi?

Kavereilla Oulussa on käytännössä koko olohuoneen seinä ikkunaa ja ovea, ja on vielä yli kerroksen korkuinen, ja siinä on muistaakseni kaks ikkunaa ja ovi. Joka tapauksessa se toimii niinkin kivasti.

Anni kirjoitti...

Osmankäämi, kommentoitiinko teille minkä takia eivät tarjonneet? Meillä ilmeisesti korkeat seinät ja ikkunamitat osoittautuivat ongelmallisiksi osalle toimittajista. Pitkästä rakennuttaminen ei kuulosta yhtään huonolta vaihtoehdolta! Nyt näyttää kyllä siltä että saadaan pakettinakin hyvä ratkaisu (ehkä jopa elementteinä) niin ei haluta pitkittää hommaa enää yhtään ryhtymällä kilpailuttamaan uudestaan jos tekisikin pitkästä...

Jaana, kyllä niitä ikkunoita on, avainsana on se muka. Kun eivät noita omissa talomalleissaan käytä niin niitä ei ole talotehtaan ja ikkunatoimittajan välisissä soppareissa, eli talotoimittajan ei kannata niitä tarjota kun pitäisi ne erikseen meille tilata. No, Mikko sai noista suoraan Fenestralta ihan järkevän tarjouksen, saadaan jopa jotain alennusta työpaikan vuoksi... Että kyllä me ne ikkunat saadaan, vaikkei ehkä ihan helpoimman kautta :)

Unknown kirjoitti...

No mutta hienoa jos ikkunat kuitenkin saatte, ois aika köyhä talo ilman ikkunoita... :D

Kivaa sekin, jos paketti kuitenkin saadaan kasaan. :)