torstai 19. toukokuuta 2011

Keittiökaupoilla

Keittiön suunnittelu tehdään tyypillisesti hyvin aikaisessa vaiheessa rakennusprojektia. Kun vesipisteet, isot koneet ja liesituuletin on saatu sijoitettua piirustukseen, voidaan vesi, sähkö ja ilmastointiputket suunnitella kerralla lopullisille paikoilleen. Tämän takia meilläkin on vierailtu keittiöliikkeissä jo ennen talopaketin lopullista valintaa, talotoimittajien kilpailuttaminen tuntuu vievän oman aikansa joten keittiöprojektia on viety eteenpäin samanaikaisesti. Viime viikolla kävimme Tammiston Puustellilla ja toissapäivänä Espoon Keittiömaailmassa, kummastakin saimme oikein hyvän vaikutelman ensimmäisten käyntien perusteella.

Keittiön malli ja mitat sekä kodinkoneiden ja vesipisteiden paikat on meillä jo arkkitehdin piirroksissa niin hyvin mietitty että keittiösuunnittelijan tehtäväksi jää lähinnä miettiä minkälaista kaappia mihinkin sijoitetaan. Eli kaappien ja laatikoiden leveyksiä, ovien ja laatikoiden lukumäärää, kaappien sisusteita ja muuta vastaavaa. Keittiöön on tulossa sileät ovet, yläkaapit vetimettömänä ja alakaappeihin joku sopivasti huomaamaton tai muuten siro vedin. Kodinkoneet integroituna paitsi kylmäkoneet rosteria. Materiaaleista ja väreistä meillä yhä keskustellaan ja valintaan taidetaan vielä tarvita ammattilaisen apua...

Kummankin suunnittelijan kanssa päädyttiin hyvin samanlaiseen ratkaisuun. Eipä ihme, tasan 360 cm leveät kaappiseinät ohjaavat hyvin helposti 60 cm modulien käyttöön... Kuvassa siis oikeilla paikoillaan astianpesukone, kylmäkaapit ja liesi (uuni alapuolella). Yläkaapit ainoastaan ulkoseinällä, olohuoneen puolelle (eli kuvan alareunaan) tulee luultavasti noin 10 cm tasoa korkeampi seinäke.


Keittiö tulee olemaan täysin näkyvissä olohuoneeseen joten väreissä pitää ottaa huomioon etteivät ole kovin hallitsevia tai liikaa määräämässä muuta sisustusta. Tästä syystä olisin valitsemassa valkoisia kaapinovia, mies taas haluaisi jotain muuta kun valkoista ja minäkin voisin myöntyä tummaan harmaaseen. Mies haluaisi puiset työtasot, itse toivoisin helppohoitoista kivipintaa. Arkkitehdilla oli aiemmin näkemys että kaappien takana oleva seinä maalattaisiin kaappien sävyyn jotta ne sulautuisivat seinään eivätkä hyppäisi erityisesti esiin. Jos seinä on harmaa, on se huomioitava olohuoneen sisustuksessa ja mietin miten esimerkiksi beige sohvamme sopii kuvioon.

Tarjoukset tulevat vähän eri materiaaleilla. Keittiömaailmassa ei ollut hyvää tummanharmaata sävyä oviin enkä pitänyt yhdestäkään näkemästäni kivitasosta. Tarjous lasketaan siis valkoisilla ovilla (vaihtoehtoisesti matta tai puolikiiltävä) ja tummalla pähkinätasolla. Puustellista taas löytyy hyvä kivi, siinä tarjouksessa on siis kivitaso ja vaihtoehtoisesti harmaa tai valkoinen ovi.

Ei ne keittiöpohdinnat näihin lopu, ainakin altaan ja liesituulettimen osalta olisi mietittävää, mutta taidan jättää toiseen kertaan kun on nyt jo rivejä yhteen tekstiin enemmän kuin riittävästi...

Ei kommentteja: