sunnuntai 13. helmikuuta 2011

Talon luonnostelua

Arkkitehdeille lähetetyssä tarjouspyynnössä annoin seuraavat suuntaviivat talon suunnitteluun:
  • rakennuspaikan osoite
  • tontin pinta-ala 1320 m2, ~20 x 60 m
  • liitteenä myös ote asemakaavasta, Nurmijärven määräysten mukaisesti rakennusten oltava vähintään 4 metriä rajasta.
  • yksitasoinen puurakenteinen ratkaisu
  • vaalea julkisivu, tumma katto
  • moderni, yksinkertainen malli, pulpettikatto
  • asuinpinta-ala ~130 m2 + kytketty ~60 m2 autotalli + 2 auton katos autotallin yhteyteen
  • 3 mh + oh + k + khh + kh + sauna + 2 wc + vh
  • avaraa ja valoisaa tilaa, mahdollisuuksien mukaan korkeampi huonekorkeus olohuoneeseen ja osaan autotallista (sisäkorkeus 3,3 m)
  • mahdollisesti myös max 20 m2 ulkorakennus varastoksi (tai sama talon yhteyteen)

Myöhemmin kunnan rakennustarkastajan kanssa keskustellessani kävi ilmi että olimme lukeneet sekaisin kaavamääräyksiä ja rakennusjärjestystä eli autotalli saisikin olla erillisenä rakennuksena. Erityiseksi haasteeksi mainitsin kapean tontin muiden rakennusten keskellä, oleskelupihalle pitäisi kuitenkin saada yksityisyyttä eikä olohuoneen ikkunoista olisi kiva katsella naapurin olohuoneeseen...

Näiden selvien faktojen lisäksi meillä oli toiveita joita emme vielä tarjouspyyntövaiheessa ruvenneet tarkemmin listaamaan. Itse olen sitä mieltä että jokaisessa omakotitalossa pitää olla vähintään kolme ulko-ovea: pääsisäänkäynnin lisäksi saunasta pitää päästä vilvoittelemaan kulkematta koko talon läpi ja olohuoneen ja keittiön yhteydestä pitää olla helppo yhteys terassille. Yhden makuuhuoneen pitää olla muista erillään omassa rauhassa ja tästä makuuhuoneessa myös yhteys omaan vessaan / pesutiloihin. Keittiö ja olohuone haluttiin samaksi tilaksi mutta ei ihan perinteisesti pohjois-etelä-suunnassa, tällä tontilla kun ei kannata laittaa isoja ikkunoita pohjoisen naapurin julkisivua tuijottamaan. Tarjouspyynnössäkin mainittu valoisuus ja avaruus olivat ne tärkeimmät asiat joita kaipaamme kovasti, varsinkin kun nykyisestä asunnosta nuo lähes täysin puuttuvat.

Viime kuukausien aikana olen selannut sadoittain valmiita talopohjia etsien sitä täydellistä pohjaa tai edes inspiraatiota jolla omansa toteuttaa, tuloksetta. Siksipä hämmästys olikin melkoinen kun avasin arkkitehtimme tarjoukseen liitetyn hahmotelman rakennusten sijoittamisesta tontille. Sehän oli kerrasta lähes täydellinen! Ja vieläpä edes kuulematta muita vaatimuksia kuin nuo alussa listatut selvät faktat.


Jo tässä vaiheessa oli selvää että jos henkilökemiat vaan mitenkään kohtaisivat, olisivat tämän ehdotuksen lähettäneet arkkitehdit varsin hyvissä asemissa tulla valituiksi. Ja kuten jo aikaisemmin kerroin niin hyvinhän tässä kävi: heti ensimmäisellä tapaamisella monet arkkitehtiemme ajatukset saivat meidät nyökyttelemään, olimme kaikesta kovasti samaa mieltä. Sisä- ja ulkotilojen yhdistäminen, pienten neliömäärien avariksi saaminen isoilla ikkunoilla ja korkealla tilalla, pitkien näkymien luominen talon läpi ja monet muut samantyyppiset ajatukset vakuuttivat meidät siitä että olimme löytäneet oikeat ihmiset suunnittelemaan tulevan kotimme. Tuntui vahvasti siltä että nyt olimme löytäneet sitä kaivattua Näkemystä jota tiesimme tarvittavan mutta jota emme uskoneet talotehtaiden suunnittelijoilta saavamme. Epäilen että muiltakin arkkitehdeilta sitä olisi löytynyt mutta nämä ainakin osasivat markkinoida itsensä niin että epäilystä valinnasta ei jäänyt.

Arkkitehtien kanssa on nyt kertaalleen keskusteltu tarkemmin pohjasta ja keskiviikkona menemme katsomaan mitä muutoksia on tehty. Ensimmäisen luonnoksen pohjaratkaisu tulee melkein sellaisenaan käyttöön, lisäksi on tarkoitus mahduttaa pieni työtila isoon makuuhuoneeseen sekä tekninen tila ja toinen vaatehuone kuvan oikeaan ylänurkkaan. Eniten ruuvaamista vaatinee sauna-khh-pesuhuone-osio ja toisaalta sisääntulo eteisineen. Jännittää jo vähän millaisia ratkaisuja arkkitehdit ovat saaneet aikaan edellisten keskustelujen perusteella!

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Luonnos näyttää selkeältä, hienoa! Kannattaa muistaa eteiseen riittävästi kaappitilaa sekä penkille tila myös. Lisäksi autolta olisi varmasti kiva päästä "kuivin jaloin" kauppakassia raahaten talolle, eikös? :)

Talon toiminnallisuudet on hienosti eroteltu omiksi osioikseen. :) Tuosta on hyvä jatkaa!

Tsemppiä projektiin!

Anni kirjoitti...

Me priorisoitiin auringonvalo oleskelupihalle autokatoksen sijainnin suhteen ;) Autotallirakennusta ei siis voi siirtää lähemmäksi taloa tai varjostaa pihan, ja sisäänkäynti lähemmästä päädystä ei vaan mitenkään yhtä kivasti istunut suunnitelmiin. Joten nyt kastellaan jalat kotiin tullessa, ei auta :)

Anonyymi kirjoitti...

Nämä on juuri niitä valintoja. :D
Hienoa, että projektinne etenee. Me saatiin myös eilen pohja valmiiksi. Vielä pitää pari ovea fiksata ja sitten se on siinä. :) Nyt ei muuta kuin tarjouspyyntöjä tehtailemaan. Ikkunoiden ja ovien U-arvojen metsästäminen on aikaavievää puuhaa..